Ultrazvuk abdomena je pregled kojim se prikazuju unutrašnji organi u stomačnoj duplji: jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, slezina, bubrezi, mokraćni putevi, mokraćna bešika, prostata kod muškarca, ako I deličmično jajnici I materica kod žena.

Takodje se može videti slepo crevo kod dece i nekih odraslih pacijenata, veliki krvni sudovi u stomaku, kao i prostor izmedju creva i prednji trbušni zid.

Postoje brojni razlozi za ultrazvučni pregled abdomena: bol u stomaku ili leđima, muka, povraćanje, nadutost, neobjašnjivo mršavljenje, osećaj težine u stomaku, povrede u predelu stomaka, nejasna povišena temperature i druga.

Takodje se koristi u praćenju hroničnih bolesti, obavezno posle hirurških intervencija u stomaku,kao iu kontroli malignih I zapaljenskih bolesti.

S obzirom da je pregled potpuno bezopasan i može da se ponavlja kad god postoji potreba, na pregled mogu da dodju pacijenti po svojoj volji ili posle upućivanja od strane lekara opšte prakse ili specijaliste.

Kad god pregled nije hitan, poželjno je da se pacijent pripremi tako što nekoliko sati pred pregled neće jesti, i piće više tečnosti da bi se pregled obavio sa punom mokraćnom bešikom.


ORDINACIJA ZA ULTRAZVUK
I ULTRAZVUČNU DIJAGNOSTIKU


Share

Ultrazvuk štitaste žlezde i mekih tkiva kod dece i odraslih

Preventivni pregledi  su pola zdravlja!

Ultrazvučna diagnostika kod akutne upale slepog creva

Ultrazvučna diagnostika bolova u stomaku kod beba
Copyright © 2023, Diagnost. Developed by Animat studio.